Indhold
Forside
Depression
Lost Tales
Amiga
Brokkassen
Fidonet
Farvel
e-mail
bwp@ruc.dk
Sidst opdateret
15. juli 1999

Only Amiga makes it possible

... back for the future...


Og hvad er så en Amiga? Er det ikke dendersens gamle spillemaskine fra 80'erne? Er der overhovedet nogen som bruger den i dag?

For at starte med det sidste spørgsmål før. Ja, der er stadig folk der bruger deres Amiga. Jeg bruger min Amiga!

Amiga er en computere og OS på linie med PC/Windows, Mac, Linux, BeOS, Atari og mange andre. Den blev født i engang i midtfirserne af en lille flok 'hippier' og blev opkøbt af Commodore foran næsen af Atari. Da maskinen kom ud på markedet var den år forud for konkurrenter. Grafik, lyd, GUI, OS var noget hidtid uset. PC var stadig noget der samlede støv på kontorene med deres monocrome skærme og Mac'en var bare en moderne udgave af 64'erens GEOS. Amiga'en var tilmed født med noget så avanceret som multitasking, der kun kendtes fra de dyre Unix-mainframes. Multitasking er en lækker ting som hverken Apple eller M$ synes at kunne få styr på!

Amiga'en er maskinen der skabte begrebet multimedie, og bliver brugt til alt fra info-skærme, styre maskiner i Disneyland, NASA well you name it. Alt det man ikke tør overlade til Windows og Mac, fordi de går ned for et godt ord og ikke multitasker, har i mange tilfældet været styret af Amiga!

Desværre for Amiga var det ejet af Commodore, hvis bestyrels og præsident (Medhi Ali) var mere interesseret i firmabetalte privatjets, rejser etc. etc., og lod Amiga'en sejle sin egen sø. De havde en blind tiltro til at Amiga'en nok skulle klare sig som 64'eren gjorde. Og et langt stykke af vejen gjorde den da det også. Problemet er bare, at når man ikke udvikler og endda skære ned på den minimale udvikling der foregik, så må det jo gå galt. Tja marketing var ikke just Commodores stærke side. CD32, som var en 32bit spillemaskine år foran Nintendo og SEGA, fik aldrig den nødvendige reklame og opbakning. Men der var nu heller ikke så meget at reklamere med. Kassen var tom (sådan nogen privatjets er sgu ikke billige).

I '92/93 gik Commodore konkurs.

Siden har det været noget af en ørkenvandring for 'Amigans' verden over. 'Ingen' teknologisk udvikling i 6-8 år. Og alligevel lever Amiga'en stadig. Hvorfor? Fordi der ikke er noget egentlig alternativ.

What?

Yep!

Tag Windows fx.. Det værste gang markværk! Går ned for et godt ord. Resourcekrævende uden at give noget igen. Der er overhovedet ikke styr på noget. Det er et stort korthus man blot skal kigge på før det styrter i grus. 'CTRL-ALT-DELETE' er den meste brugte funktion på en PC! Hvor mange har ikke brugt timer, dage, uger for at få lortet til at virke... og fejle? Og det værste? At folk tager det for normalen at det skal være sådan! At tænke sig at 80%-90% af alle computere kører Windows!

... og så har jeg slet ikke nævnt de enorme problemer i forbindelse med monopolisme, magtkoncentration etc. etc. etc....

Så er der jo Mac'en. Den er da ok, hvis man altså lider af computerskræk og ikke liige har problemer med klaustrofobi. Ens bevægelser er ret hæmmet på en Mac. Og så lider Mac'en af de samme problemer som Windows mht. resourceforbrug/ydeevne, stabilitet og manglende multitasking.

Linux er faktisk det eneste OS der kan matche Amiga'en. Faktisk overgår Linux Amiga'en på rigtig mange felter. Eneste problem er at Linux er nørdernes OS. Man skal have en god portion computerviden inden man giver sig i kast med dyret. Godt nok er der sket meget inden for de sidste 1-2 år mht. til brugervenligheden, men der er stadig langt igen før menigmand kan give sig i lag med Linux.

Amiga'en er en enestående maskine. Fleksibel som Linux og brugervenlig som Mac. En maskine for både den absolutte begynder og den hærdede nørd. En klump modelervoks du kan forme som du vil.

Og til trods for at vi ikke har set nogen udvikling på Amiga'en i over 6 år, tja så følger vi nu meget godt med alligevel. Kun mht. til spil er der 'huller', ellers har vi stort set adgang til al den software vi har brug for!

Så nej, Amiga'en er ikke død, og hvis alt går som det skal, så dukker den op som Fugl Fønix igen omkring årsskiftet. Her er vi blevet lovet en ny Amiga af de nye ejere (Gateway).

For at forsøde ventetiden og give nyt blod til min gammel maskine har jeg installeret Linux! Så nu har jeg praktisk talt adgang til at det jeg behøver. Findes det ikke til Amiga'en kan jeg sikkert finde til Linux'en!


News Flash [13. juli 1999]

Forestil dig mine to ynglings OS'er smeltet sammen til en! Det er netop hvad Amiga Inc har besluttet at gøre. De benytter Linux-kernen som kernen i det kommende AmigaOE!

It starts to look very very interessting!!

Links...
- Amiga Inc
- Amiga Network News
- Amiga.org
- Amiga Web Directory
- Aminet
- Amiga.dk
- Linux/m68k
- Freshmeat
- Slashdot